Защо пълзенето е важно за развитието на бебето?

февруари 15, 2016
Baby_crawling-3

Пълзенето играе ключова роля в израстването на малкото дете. Често чуваме родители да коментират, че тяхното бебе директно се е изправило на крака и е проходило, но за мъниците е важно да не пропускат този етап в развитието си. Дали пълзенето играе ключова роля в детското развитие е въпрос, който лекари и учени продължават да обсъждат, но мнозинството педиатри и терапевти твърдо вярват, че родителите трябва да окуражават своите бебоци да пълзят на четири крака, дори и за кратък период от време.

Защо? Защото има все повече доказателства, че пълзенето играе важна роля за развитието на силата, баланса на тялото, укрепването на гръбначния стълб, зрително-пространствените и социално-психологически умения на бебето.

Пълзенето ангажира цялото тяло. Когато бебето, пълзи то трябва да използва раменете и краката си, за да повдигне тялото си от земята. Докато действа срещу гравитацията, то укрепва мускулите на торса, раменете, ръцете, краката. Поддържането на китките опънати и подпирането на ръце, докато се придвижва на четири крака, оформя извивките на дланите и укрепва пръстите, а това влияе на развитието на фината моторика. Пълзенето играе роля за оформянето на извивките на гръбнака, които са важни за неговата устойчивост и сила в бъдеще.

Пълзенето развива очите. Докате с придвижва от едно място на друго, бебето често редува взиране „надалеч“ (за да си набележи и следва целта) и фокусиране върху ръцете. Така то тренира очните мускули и подобрява синхрона на двете очи. Това е важно, за да могат децата на по-късен етап да се научат да четат и пишат.

Пълзенето влияе върху емоционалното и социално-психологическо развитие. Докато усвоява пълзенето, детето редува положителни и отрицателни емоции много бързо и интензивно. При ходенето на четири крака детето става самостоятелно, има свободата да си поставя цели, които може да достигне (радост!) или да не успее (разочарование и нов опит!). Поставянето на цели и постигането им или не, подпомага емоционалното развитие на детето, неговата самоувереност и самостоятелност. Всъщност, децата стават предпазливи към височини само след няколко седмици пълзене. Когато детето пълзи, лявото и дясното полукълбо на мозъка трябва да работят в синхрон. Това е важно за координацията на движенията и грубата моторика.

Бебетата обикновено започват да пълзят между 7-10 месец. За да подпомогнете детето да усвои това умение, осигурете му достатъчно време стоене по коремче. Макар някои деца да не обичат тази поза, тя е важна по няколко причини: мускулите на врата, раменете и гърба укрепват, а това улеснява търкалянето; бебето усвоява позицията на ръце и коленца и в един момент започва да пълзи. Колкото по-малко време прекарва детето върху проходилка, столче, кошара, люлка, и повече на пода, толкова по-бързо ще се научи да пълзи. Освен това, не окуражавайте бебето да се изправя на крака и да върви докато вие го държите за ръчички. Така само ще го объркате и то може да пропусне чудесния етап с пълзенето.

И все пак: какво да направите, ако забележите че детето ви предпочита да се изправя и да върви, вместо да пълзи. Не се притеснявайте, може да го окуражите да ходи на четири крака по друг начин.

  • Застанете и вие на пода на четири крака до детето и му покажете какво да прави. Покажете му как върви кучето/котето/мечето.
  • Усучете тънка кърпа или одеалце и я прекарайте под корема на бебето. Повдигнете леко, така че детето да застане на ръце и коленца. Може леко да го залюлеете, така че детето инстинктивно да премести ръце напред-назад.
  • Докато детето лежи по корем на пода или е застанало на четири крака, седнете срещу него и го повикайте, играйте на смешни муцунки, поставете любима играчка пред него и го окуражете да я достигне.
  • Ако детето вече е „открило“ позицията на четири крака, направете тунел от голям кашон. Застанете от едната му страна и повикайте детето. Играйте на криеница с кашона, децата обожават тази игра. Може да направите препятствия или тунели от възглавници на пода – детето ще трябва да се промушва между тях, за да достигне до любимата играчка. Забавлението ще е голямо.

И на финала: има много деца, които пропускат пълзенето и директно прохождат. Не се притеснявайте. Просто измислете игри с пълзене, независимо, че детето ви може да върви изправено. Играта с мама и тате е най-важно за детското здраве! Приятно забавление!

Коментирай
Детските страхове

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

С „Пам и Бу“ ела играй и света необятен опознай!

Целта ни е да предложим безопасна среда за учене и развитие чрез игра.
Пам и Бу е шарен, интересен и уютен детски кът.
Програмата ни е съчетание от музикални, арт занимания и интерактивни игри.
Последни публикации
Най-коментирани публикации

Обадете ни се

За допълнителна информация и резервации.

0894 289 351
Към контакти