Забавни игри, които развиват мозъка на прохождащото дете

март 01, 2016
kid boy and mother playing together with cup toys

Бебетата и малките деца учат най-добре чрез игра. Това, обаче в никакъв случай не означава, че родителите трябва да купуват безброй големи и скъпи играчки. Напротив, има разнообразни простички занимания с подръчни материали, които подпомагат развитието на детския мозък.

Кубчета

Кубчетата са една от най-старите игри на света. Те развиват експериментаторството – способността да градиш хипотези („Какво ще стане, ако сложа това огромно кубче върху това по-малко?“), да ги изпробваш („Слагам кубчето“) и да извадиш заключение („Голямо върху малко пада“).
„Играта на проба-грешка е основата на научното мислене“- казват педиатрите. Кубчетата подпомагат и езиковото развитие. Чрез тях децата научават понятия и думи като горе, долу, върху, до, под, вътре, вън и т.н. Затова родителите могат да помогнат на детето си да играе с множество кубчета и конструктори: важно е да има разнообразие от форми, цветове, големина, материали (пластмаса, метал, дърво и др.)

Пясък и вода

Кофичка с вода, пясъчник,  няколко купи и лопатки ще ангажират детето с часове. Освен това, докато играе в пясъка, детето ще научи що е то обем, текстура, течност, геометрични форми. Малкият учен ще бъде ангажиран и ще развива качества като упоритост и постоянство докато например, установява, че водата, която излива в пясъка изчезва. Родителите могат да поощряват изследователските интереси на детето чрез въпроси: „Можеш ли да направиш фигурка с мокър пясък? А със сух?“, „Можеш ли да забиеш тези пръчки в пясъка?“, „Опитай да напишеш нещо в сухия пясък и в мокрия“ и т.н.

Разменено лидерство

Тази игра позволява на детето да поеме лидерската роля от родителя. Синът ви иска да хвърля камъчета в локвата в продължение на половин час? Да рови в калта с пръчка? Не го прекъсвайте. Може да се присъедините към неговата игра и да му покажете как големият камък прави големи пръски, а малкият едва раздвижва водата. Попитайте го какво е изровило в калта, намерило ли е червейче или коренче. Изследвания показват, че децата научават много повече думи, когато родителите се водят от техните интереси, а не обратното. Освен това, цялото това концентрирано внимание, помага на детето да изучава света според собственото си темпо, докато се наслаждава на компанията на мама и тате.

Костюмиране

Играта на преобличане в различни костюми на приказни (или реални) герои, развива въображението, креативното мислене, емоционалния контрол, който е важен докато детето расте. Когато децата се дегизират, те се превъплъщават в някой друг. Това им помага да изразят скрити емоции и страхове, да измислят истории, да контролират плашещи емоции. Поощрявайте детето да влиза в роли със или без костюм, така ще научите много за неговия вътрешен свят и ще стимулирате въображението му. Може би ще откриете заложбите на бъдещ актьор или писател.

Готвене „на ужким“

Дайте на мъничето празна тенджера и дървена лъжица и го оставете да „готви“. То знае, че това е на ужким, но освен че се забавлява, детето научава нови думи (ястия, продукти, професии, уреди и т.н.). Ако детето поиска истински продукти, а вие не сте готови да се занимавате с бъркотията, заменете храната с някакви двойници. Например гъбите за миене стават за филии хляб. Картите за игра могат да заменят кашкавал или шунка. Може да нарисувате и изрежете зеленчуци, плодове, спагети, пиле, пържоли и т.н.

Криеница

Тази стара, стара игра е може би най-забавният начин за развитие на пространствено ориентиране, съобразителност и логическо мислене. Търсещият трябва да си представи „игралното поле“ (т.е. вашия дом), да изгради хипотеза за възможните места за криене, да измисли как да стигне до там, после отново да си представи игралното поле, да се ориентира според новата си позиция и т.н. Този, който се крие също трябва да си представи игралното поле, да измисли къде е подходящо да се прикрие, търпеливо и тихо да изчака „противника“ си и т.н. Замисляли ли сте се колко сложна всъщност е играта на криеница? Понякога съвсем малките деца трудно схващат идеята на играта. Затова в началото може да се започне с криенето на предмет. Поставете кукла или количка зад някоя възглавница или перде и подканете детето да ги открие. То ще бъде гордо и учудено, но и ще е научило нещо по отношение на локация и предвидимост.

Приятна игра.

 

Коментирай
Парти изненада в чест на мама!Страх от отделяне (12 – 24 месеца)
Всички коментари (1)
  • Маринела
    02 март, 2016 at 10:54

    Малките са много смешни като се крият..;) У нас обикновено има ситуации като в тази фото галерия http://www.boredpanda.com/funny-kids-playing-hide-and-seek/?utm_source=facebook&utm_medium=link&utm_campaign=BPFacebook

    Отговор

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *