Детските страхове

февруари 24, 2016
fears

Страхът е една от първите негативни емоции, които завладяват детето в най-ранна възраст. Той е израз на инстинкта за самосъхранение. Страхът се променя с израстването на детето и може да бъде провокиран от най-различни причини: прекалена тревожност на родителите, особено на мама; конфликт между родителите; повече забрани и команди от страна на родителите; страх от тъмно; страх от приказни герои като Баба Яга/Дядо Торбалан и други. Страховете са част от порастването и са нормални дотолкова доколкото не продължават дълго. Нормално е вашето дете да бъде обсебено от нещото, което го плаши. „Страшното“ му е интересно, детето му придава форма в играта, рисува го или говори непрекъснато за него. Това е неговия начин да го отработи. Как можете да помогнете на малкото дете да се справи със страховете си?

Не се отнасяйте пренебрежително към страховете – те може да ви изглеждат глупави или ирационални, но те са много сериозни за детето. Опитайте да не се смеете или да не игнорирате, когато то реагира със страх към прочистване на канала в тоалетната или на пожарникарска сирена. Покажете, че разбирате как се чувства. Ако вашето поведение е насърчително, подкрепящо и успокояващо, детето ще разбере, че е нормално да се страхува и че е възможно да се пребори със страховете си. Ще се провалите, ако се опитвате да убедите вашето малко дете, че няма основание да се страхува. Вероятно ще го огорчите много повече, ако кажете „Успокой се, няма причина да се страхуваш от кучето.” Вместо това по-добре дайте сигурност, успокоение и увереност. „Разбирам, че кучето те плаши. Хайде да минем покрай него заедно. Ако не искаш да направим така, аз ще те държа, докато то минава покрай нас.”

Използвайте любима вещ. Бебешко одеяло или плюшено мече може да помогнат на децата да преодолеят своите страхове. Такъв успокояващ предмет ще успокои разтревоженото дете, особено в случаите, когато трябва да го оставите в детската градина или преди заспиване. Любимата вещ може да улесни детето да прави потенциално страшни неща като да се среща с нови хора, да посещава група за игра, или посещение при лекар. Така че, позволете на вашето малко дете да носи своята специална играчка или одеяло. Вероятно, като навърши 4 години, то ще престане да носи навсякъде тази ужасно изглеждаща маймунка. Дотогава ще е научило други начини да се успокоява.

Обяснете и покажете. Изплашеното дете може да преодолее страха, ако му дадете простичко и разумно обяснение, за това от което то се страхува. Можете да сложите край на страха му да бъде засмукано в канала заедно с водата от ваната като кажете „ Водата и мехурчетата, могат да се изтичат в канала, но гумените патета и децата не могат”. Или да обясните, че линейката трябва да вдигне наистина много шум, за да могат другите коли да чуят и да й направят път.

За някои малки деца демонстрацията може да е успокояваща. Вашето дете може да се успокои като види, че докато прахосмукачката изсмуква трохи, пясък и мръсотия не може да погълне неговата играчка или пръстите на тати. Разходка по здрач може да помогне нощният кошмар да бъде по-скоро вълшебен и мистериозен, отколкото плашещ. Или ако вашето малко дете трепери при мисълта да му се подстриже косата, позволете на фризьора да отреже кичур или два от вашата коса, за да покажете, че не боли. Ако лоши спомени подхранват страховете на вашето дете (предишни ваксинации, например) и ходенето при лекаря го плаши, не се опитвайте привидно да предадете хубав вид на нещата. Но и не обръщайте внимание само на лошата страна. Внимателно кажете на детето си, че от инжекцията първо може да пари, но ще премине бързо и че заедно ще направите нещо забавно след това. Обещанието за награда може да помогне като разсее детето от плашещото събитие.

Помогнете на детето да опознае плашещите неща предварително. То може да преодолее страха си от героите на Хелоуин, ако гледа книжка с картинки или филмче за добри магьосници, мили духчета и дружелюбни черни котки. Ако детето се страхува от животни, би помогнала разходка до зоологическата градина, където животните могат да бъдат погалени и нахранени.

Друг начин да успокоите вашето дете е като му разкажете ободряваща история за друго дете, което е направило нещо, от което се страхува и е останало невредимо. Измислете история или потърсете книги в библиотеката на тази тема.

Решете проблема заедно. Ако вашето дете се страхува от тъмното, купете нощна лампа за неговата стая. Друга тактика, която може да използвате за да пропъдите страховете от времето за лягане, е да поканите пазач (обичана плюшена играчка), да се подсигурите със „спрей против чудовища” (вода в спрей бутилка) или да измислите заклинание, което отблъсква нежелани посетители.

Чрез опита проба-грешка, вие и вашето малко дете заедно ще откриете какво му помага да се увеличи чувството му за власт и контрол над нещата, които го плашат.

Упражнявайте се чрез ролева игра. Ако вашето дете се ужасява от посещението при лекаря, може би ще е полезна игра какво се случва в лекарския кабинет (може би ще помогне детски лекарски комплект). Някои деца се чувстват по-уверени когато носят със себе си своя лекарски комплект при посещението при лекаря. Ако срещите с непознати плашат вашето малко дете и то се свива от притеснение, може би ще се чувства по-спокойно, ако разиграете подобна случайна среща чрез кукли или плюшени животни. Ако хора в костюми го плашат, маскирайте се заедно, за да успокоите неговите страхове.

Не споделяйте вашите собствени страхове. Ако вашето дете ви види да се обливате в студена пот, защото в спалнята има паяк или се свивате от страх, когато отивате в зъболекарския кабинет, тези неща ще плашат и него. Така че се опитайте да преодолеете вашите собствени страхове и тревоги или поне опитайте да не им обръщате внимание. Добре е все пак, ако признаете, че като дете и на вас не ви е било приятно да ходите на зъболекар, но сте отивали, за да се грижите вашите зъби да са здрави. Така детето ще знае, че не е само и че вие също сте се научили да преодолявате нещо страшно.

Търсете съвет. Говорете с други родители относно конкретните страхове на вашето малко дете и как да се справяте с тях.

Какво да очаквате

Ако страховете на вашето малко дете пречат на неговите обичайни ежедневни дейности – ако то не иска да си мие косата защото се страхува от водата, или отказва да излезе на разходка защото се страхува случайно да не срещне куче – споделете проблема с неговия лекар, особено ако страховете се засилват. То може да страда от фобия (силен и постоянен ирационален страх) или мъчително безпокойство.

Коментирай
Защо пълзенето е важно за развитието на бебето?Специална оферта!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *